Hola a totes i tots. Ja hi tornem a ser, ja torna a estar aquí el Nadal i jo ja torno a escriure sobre el tema.
Crec que una època de l any molt singular, perquè veig que desperta estats d ànim diferents i molts cops contradictoris en les persones. Hi ha gent que es molt feliç a la que els hi agrada molt el nadal i el disfruta a “tope”, hi ha persones que es deprimeixen, s angoixen i pateixen, a altres els hi resulta indiferent i hi ha persones que ho viuen con una marató.
Crec que es una època de l’any en la que tots hauríem de recordar que es temps de vacances, de retrobament familiar i de pau (en minúscula i en majúscula). Las vacances d hivern haurien de ser un moment per gaudir de la família, fer un descans i divertir-nos.
Em sembla completament absurd, aquest frenesí consumista, aquesta imposició d haver de comprar-ho tot, menjar de forma descontrolada, gastar diners que no tenim per fer celebracions i haver de fer regals a tort i a dret.
Em sembla absurd que passem ansietat i estrès durant les festes de nadal. Es el contrasentit per definició.
Recordem que podem fer perquè aquests dies siguin tranquils (sense ansietat):
1. No ens carreguem de “Hauria de “
Deixem de banda tots els “hauria” poc realistes i les expectatives tontes que generen estrès.
Com per exemple: “hauríem de estar de bon rotllo perquè ¡es Nadal!”, “la taula hauria d estar decorada com al Pinterest”, “hauria de fer regals casolans pels professores dels nens”, “Hauríem de seguir la tradició al peu de la lletra, com hem fet sempre” “hauria de felicitar el nadal a tots els amics, coneguts i parents” “hauria de ser molt feliç i sentir l esperit del Nadal”
Son les idees preconcebudes, que tenim de com haurien de ser las coses, el que ens genera ansietat i estrès davant les festes de nadal. Es millor deixar-se anar i poder gaudir del que en realitat som i podem fer.
2. Tenir present que la nostra família ens estima i nosaltres els estimem a ells.
No importa si es una família que sembla una casa de bojos o si et fan enfadar de tant en tant. No importa si sou mes o menys expressius o molt seriosos. No importa que es queixin de tot o no callin mai. No importa que algú es presenti a última hora. Cap família es perfecta. Todos tenim les nostres coses. Totes les famílies son úniques; i mes o menys problemàtiques; i mes o menys fantàstiques.
Aquests dies, en els que fem molta relació familiar, hem de recordar que la família ens estima i que si no hi fossin ens sentiríem molt sols/es.
Saber això ens ajudarà a no estar histèrics durant totes les trobades i compromisos, i ens servirà per evitar patir ansietat.
3. Fer un pressupost i seguir-lo de forma estricte
L'excés en les despeses i les compres es una de las principals causes de preocupació i ansietat.
A la majoria de nosaltres ens preocupa aquest descontrol de la despesa. Quant mes patim mes ens angoixem. Per tant, la millor forma d'afrontar les compres és tenint clar amb quin pressupost comptem i saber que no volem ni podem sortir-nos d'ell.
Es una bona idea fer un llistat de a qui farem regals i què els regalarem, i planificar quan i on anirem a comprar.
També es una bona idea assumir que si no podem gastar, no passa res, no val la pena passar angunies per no poder fer regals de luxe o menjars fastuosos.
4. Parar un moment i pensar que es el que realment volem.
Com vols celebrar el nadal? Vols anar de bòlit? vols desaparèixer a una illa de carib? vols gastar molt? Vols estar amb la família? Et fa il·lusió anar a tots els sopars i dinars de nadal que t han organitzat? Vols fer vacances? Prefereixes treballar?
Crec que tots tenim el dret i el deure de plantejar-nos si el que la societat, la família i el nostre sentit del deure, es el que Volem o no ho es.
5. Saber a on som i perquè fem les coses ens ajuda a no angoixar-nos.
Intentar seguir fent exercici físic.
Com ja he dit tantes vegades, l exercici físic es bo per tot. Es una “medicina” que cura molts símptomes. I aquests dies de festes de nadal, per poder controlar l ansietat i l els excessos, (de menjar i emocionals) serà especialment útil. Us aconsello caminar una estona cada dia i si, es possible anar al gimnàs, molt millor.
6. Escriure el què ens estressa.
En una llibreta escriure, en forma de diari o en forma de llista, tot allò que cada dia, ens provoca estrès i ansietat. Posar per escrit “els agobios” es una manera de treure’ls fora de nosaltres.
Després, llegirem el que hem escrit i intentarem buscar solucions . Això ens hauria de servir per no repetir les mateixes coses estressants el nadal de l any que be.
Tot l'equip del Centre Mèdic San Martino, us desitgem un Bon i Feliç Nadal.
Olga, Eva, Jordina, M Jesús, Jacobo, Claudio, Teresa i Laura.
Comments